A Barefoot „mezítlábas” cipők követik a láb természetes formáját, így a lábujjaknak teret engedve a szétterüléshez azok szabadon mozoghatnak. Vékony, rendkívül hajlékony talppal rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy a láb jobban megérezhesse a talajt, ezáltal javítja a járás közbeni testtartást, segíti a megfelelő járásmód kialakítását és megakadályozhatja a gerincproblémákat.

A Barefoot cipőknél a sarok és a lábujjak között teljesen egyenes a talp, nincs szintkülönbség, minimális párnázással készülnek.

Ultravékony, hajlékony talp: a vékony talp segít, hogy a gyermek talpa jobban érzékelje a talajt. A lábunk alapvető módon ugyanolyan komplex érzékeléssel rendelkezik, mint a tenyerünk.

Rugalmas anyagösszetétel: lehetővé teszi, hogy a láb úgy mozogjon, ahogy mezítláb tenné.

Széles orr: a normál cipők orra sokszor keskeny, szűk, összepréseli a lábujjakat, ami hosszú idő után gondot okozhat a lábujjak egészséges fejlődése szempontjából. A széles orrú Barefoot cipőkben a lábujjak kényelmesen el tudnak terülni.

Minimális sarokmerevítés: egy egészséges lábnak nincs szüksége erős tartásra. A láb izmai, szalagjai, csontjai megfelelően tudnak mozogni külső behatás nélkül is.